Josemieke Segers

 

Josemieke Segers

geboren 12-07-1962 te Tilburg

-1975-1980 Havo-diploma Mill-Hill-college Goirle

-1980-1985 diploma goudsmeden Vakschool Schoonhoven

- 1986-1992 gewerkt in Loondienst als edelsmid bij diverse juweliers/goudsmeden in Noord-Limburg

-1992 –heden eigen bedrijf, edelsmederij in Tilburg

  - begin met werk in opdracht , gebaseerd op persoonlijke verhalen van opdrachtgevers. Interesse gewekt voor de werking van persoonlijke symbolen bij verwerkings – of andere innerlijke processen.

- begin met ruimtelijk vrij werken , smeedvormen combineren met natuur-materialen als bot, hout, steen  , geïnspireerd door sjamanistische kunst en christelijke relikwieën. Vanaf 1999 –heden regelmatig deelname aan

 exposities .

-begint met aanbieden van cursussen edelsmeden

-1994-1997 Opgeleid, ingewijd en begeleid door Marjorie Lobman ,Tilburg , sjamaan volgens  een Noord-Amerikaanse Sjamanistische traditie  [de Black-bear-traditie ] .

Vele rituelen en werkwijzen leren kennen op de eerste plaats om mezelf te versterken en bevrijden van een zelfbeeld dat me tegenwerkte.

In deze periode groeide er een sterke bewustwording van synchroniciteit : mijn ervaringen tijdens natuurwandelingen resoneren sterk met mijn innerlijk leven en krijgen hierdoor betekenis.

-1998 Intuïtief leren werken met de energie van kristallen bij Rita Terwiel in Slochteren

- 2000        kennismaking met boeddhistische Vipassana-meditatie

Bij Stichting Aandachts-meditatie Tilburg.

Tot op heden gebruik ik deze meditatie vorm.

-2003 -2015 maandelijks deelname aan een “bomengroep” op landgoed Bleijendijk in Vught, met als doel het oefenen van fenomenologisch waarnemen .

 -2004-2010 diverse “eenheidservaringen” ofwel “verlichtingservaringen”

Ik noem dit fenomeen omdat het zeer veel blijvende impact heeft gehad op mijn kijk op wat subjectief-objectief is. En op zingeving en de aard van mijn [mens]zijn

-2009 Jaartraining kunstzinnig coachen bij “De kleine Tiki” in Breda.

-Start met het geven van cursussen en workshops waarin de binnenwereld wordt onderzocht en daaruit voortkomende beelden/ingevingen als uitgangspunt worden gebruikt om te komen tot een betekenisvolle smeedvorm. Technieken die ik daarbij gebruik zijn : geleide-fantasie, lichaams-spanning onderzoeken en ermee in gesprek gaan. Natuurbeleving middels fenomenologische waarneming.

Meditatie, rituelen zoals het lopen van het labyrint. Gesprek, vragen, dromen onderzoeken. En het smeden zelf als instrument voor bewustwording.

-2013 –heden  Begeleiden van individuele trajecten op een soortgelijke wijze als in de cursussen, waarbij dieper ingegaan wordt op een persoonlijke vraag of een innerlijk proces, gecombineerd met het smeden aan een betekenisvolle vorm.

-2013 -2015 volgen van trainingen en systemische rituelen bij Daan van Kampenhout , Amsterdam.

2016- zomer-colleges filosofie van Theo Meereboer en Petra Bolhuis over dromen aan de Tilburgse universiteit.

2017 Jungiaanse coaching bij SPSO /academie Integrale menswetenschappen

klik hier voor een korte film over mijn werkwijze, gemaakt door Anneke van Oel